Sunday, January 29, 2006

Mystery virksticka!

Detta är en fotostatkopia på en sticknål av ngt slag. Det är min textillärare från folkskolans sjätte klass ( det var ngr år sedan) som inhandlat denna men vet inte vad den skall användas till.
Som Ni ser är det först en virknål, med plast"handtag", därefter en nylonlina och därefter en sticka med udd och ingen stopp. D v s som en rundsticka men med en virknål i ena änden och en sticka i den andra!

Någon föreslog en kroknål för långa stycken men då borde det väl ha varit ngn stopp i andra änden. Någon som vet? Tacksam för svar.

Då den är i plast så kan det ju inte heller vara så antik! Posted by Picasa

4 comments:

Froding said...

Good Morning!!
Jag tror att jag sett en sådan i "Knitters stash", har du boken så kolla. Jag kollar senare hemma. Jag har inte stickat allt detta nu....men dopet var över vid 19-tiden och då åkte vi hem och satt framför TV:n(dvs stickade klart sjalen) Snurrsjalen var klar i början på dec, då jag åkte till Jönköping på kurs. Det var bara några varv som skulle avslutas.. Hoppas MODO vinner nu för Sundsvall har fått sitt....;-) Hemslöjden skrev till mig att utskick snart var på väg. Enligt deras hemsida finns ju platser kvar än.

Garngamen said...

jag tror att det är en krokningsnål, fast på rundsticka. Kallas också tunisisk stickning/virkning....Krokning säger jag! man virkar en ögla/maska, låter den sitta kvar på "stickan" tills varvet är slut. Sedan avmaskar man "baklänges" så det blir just en korsning mellan sticka och virka. Krokningsnål. Har massor, och inte riktigt lärt mig finesser mer än fram o tebaks.... så.. typisk "väsk" teknik.

marief said...

Hej
nålen på bilden används för rundvirkning i teknik: tunisiskt virkning.
du kan se många sorter av dessa nålar på www.google.com: tunisian crochet hooks men även i belgian lär finnas denna underbara skapelse www.google.fr: le crochet tunisien.
det vore trevligt om man här i Sverige visade intresse för dessa nålar för att jag bor mellan Trollhättan och Uddevalla och har aldrig sett sånt!
vet någon var man kan få tag i det

Visa Lisa said...

Deisy Design har såna till salu! Jag skulle gärna lära mig tekniken...